| De Zenne, hier in Anderlecht, moet het merendeel van het Brusselse afvalwater dat overgestort wordt uit de riool slikken (archiefbeeld)

Overstort van rioolwater in Zenne en kanaal behoedt Brussel voor overstromingen

SDS
© BRUZZ
15/07/2021

Voorlopig blijft Brussel gespaard van overstromingen, voor een stuk door stormbekkens en de overstort van rioolwater in kanaal en Zenne. Op het hevigste moment stroomde uit de voornaamste rioolcollector 28 kubieke meter per seconde in de Zenne, meer dan een derde van het debiet van de rivier op die plek.

De hoosbuien die donderdag uit de lucht vallen, komen in de riolen terecht. Die moeten verder niet alleen afvalwater, maar ook helder water afkomstig van veel Brusselse waterbronnen slikken.

Die combinatie is te veel bij hevige regenbuien, waardoor er geregeld 'overstorten' plaatsvinden: een veiligheidsmechanisme waarbij rioolwater ongefilterd de Zenne, de Woluwe en het kanaal inloopt. Vanuit de grootste rioolcollector in Brussel stroomde zo in de afgelopen dagen drie keer ongefilterd rioolwater in de Zenne. Op het hevigste moment was dat 28 kubieke meter per seconde, meer dan een derde van het debiet van de rivier op die plek. (Lees verder onder de afbeelding)

overstort collector Rechteroever

| De overstort vanuit de grootste rioolcollector in Brussel in de Zenne, in de afgelopen 48 uur. Drie keer kon de rioolcollector de hoeveelheid water niet meer bolwerken.

Goed voor de waterkwaliteit in Zenne of het kanaal is dat niet. Zeker bij het begin van een zware regenperiode kan die overstort uit de riool de waterkwaliteit negatief beïnvloeden, legt hydroloog Michaël Antoine van Leefmilieu Brussel uit, "omdat het water uit de kleine beekjes en stroompjes dan ook behoorlijk wat vervuilende stoffen bevat, naast het fijn stof en alle andere vuiligheid die die eerste regen meesleurt." Dat is in de recente metingen bijvoorbeeld goed te zien in de namiddag en avond van 10 juli.

"Maar we moeten een evenwicht zien te vinden tussen waterkwaliteit en -hoeveelheid", zegt Antoine. "Door deze overstorten en de stormbekkens op laaggelegen plekken blijft de stad momenteel gespaard van overstromingen."

De expert verwacht wel dat in de overstromingsgevoelige riviervalleien in Brussel hier en daar kelders zullen onderlopen door overvolle rioleringen. "Maar de situatie is niets vergeleken met die in Wallonië of in de Dijlevallei."(Lees verder onder de kaart)

overstromingsgevoelige zones Brussel

| De riviervalleien, waar zich vaak ook belangrijke rioolcollectoren bevinden, zijn het meest overstromingsgevoelig in Brussel. De delen in het donkerblauw lopen daarbij nog het meeste risico

"Tegelijk heeft ook het waterzuiveringsstation aan Buda, waar het water Brussel verlaat, een maximumcapaciteit", legt Antoine uit. "Ook daar vinden dus overstorten plaats, vooral in de Zenne maar als die het niet meer aankan, ook in het kanaal. Uiteindelijk zal bij het verlaten van Brussel ongeveer de helft van het water afkomstig zijn uit de stormbekkens en overstorten. Dat is dan een mix van regen-, bron- en afvalwater."

Antoine verwacht dat de riolen hun werk pas weer naar behoren kunnen doen eenmaal de regen ophoudt.

"Bij overstorten stroomt het water gewoon door een gat in de wand van de riolering in de Zenne en het kanaal", laat actiegroep Canal It Up, die ijvert voor een schoner kanaal, weten aan onze redactie. "Er is zelfs geen rooster om het afval tegen te houden. Het is nog maar een paar weken geleden dat er een grote overstort was en het kanaal vol ratten lag, letterlijk. De kwaliteit van het kanaal en de Zenne kan nooit voldoende of goed worden op deze manier."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , overstromingen , overstromingsrisico , Zenne , kanaal , waterbronnen , bronnen , riool , overstort , canal it up , Michaël Antoine

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni